23 mei. Pyreneeën 1


Gisterenavond inderdaad lekker gegeten in het restaurant van de camping. Misschien is het zelfs eerder een restaurant met aanpalende camping, gerund door een Ier en een Française die er keihard werkten voor veel tafels. Vooraf een quinoa salade, dan tagliatelle met kip en saus, toe zelfgemaakte pudding. Dat is een stuk beter dan de vlees met frites van de vorige keren uit eten, maar ik ben wel verbaasd over het volstrekt ontbreken van groenten in zo’n menu. Terwijl elke supermarkt zo’n prachtige overdaad aan goede groenten heeft liggen, dus de fransen eten het wel.

Nu ik de routekaart wat beter bekijk blijkt dat ik toch iets te optimistisch was over het oversteken van de Pyreneeën. Vandaag doe ik de eerste serieuze Collen en kom met twee klimmen van 300 meter en iets van 70 km fietsen bij een camping in een dal. Die camping ligt aan de voet van een hele sereuze Col (600 meter klimmen) met de Spaanse grens bovenin. Dat doe ik dan morgen. Dat wil zeggen dat ik twee dagen nodig om het hele gebergte te crossen en niet maar eentje.

Vandaag tot Le Boulou, morgen de echte pas

Het lukt me tegenwoordig vrij gemakkelijk om al om half negen op de fiets te zitten. Om 10 uur heb ik de eerste 20 km erop zitten en drink koffie met een croissant in het stadje Latour de France (!) aan de voet van mijn eerste echte klim vandaag. Het is prachtig hier en voelt fucking stoer om zo vroeg helemaal alleen het gebergte in te fietsen.

Volgens mij is die Benjaminse een Amsterdammer, met een gezonde afkeer van onzinnige verboden

Die eerste col ging prima, eigenlijk is geduld de belangrijkste eigenschap om boven te komen.

Midden in de afdaling vind ik een mooie rotspunt waar ik een beetje tegen de wind beschut en in de zon kan lunchen. Stuk pizza uit Tuchan, een kop thee en stokbrood met chocolade. Ik kijk uit op een enorm dal tussen twee uitlopers van de Pyreneeën, vol met fruitboomgaarden. Ik denk dat ik helemaal beneden Perpignan zie liggen.

Il kwam een kalksteen formatie tegen zoals ik ze uit Utah ken.

De rest van de dag is vooral doorfietsen. Ik doe boodschappen en prop mijn tassen vol, voordat ik mij  tweede colletje op moet, maar zo heb ik in iedergeval lekker eten en hoef na opzetten tent niet meer weg. Ik maak een vispotje vanavond!

Hier moet een kaart staan
73 km vandaag.