Beeldverslag van het maken van de leuning van een kersenhouten bankje

Deze pagina maakt deel uit van een heel beeldverslag van het namaken van een kersenhouten bankje.

Leuning Kersenhouten bankje (september 2003)

12 september 2003 - Ik heb het hout gevonden bij de Houtex in Waddinxveen. Die hebben een zeer ruime keuze in bijzonder hout, hebben een enorme voorraad, en zijn bereid om daaruit 1 balk te halen voor een amateur. Prettige zaak! En gelukkig had ik er ook wel 125 euro voor over...
Eerste wat ik doe is de balk in drie stukken zagen.
12 september 2003 - Na het schaven zie je al wat een prachtig hout kersenhout is. Bewerkt ook heel prettig.
Op de foto zie je hoe ik een stuk dunner maak (ik heb voor de leuningen 6 cm dikte nodig, terwijl de balk 8 cm dik is). Ik had dit er natuurlijk af kunnen schaven, maar ik wil de overschietende 2 cm later gebruiken voor de dunne latjes die de achterkant vormen. Is nog een aardige klus omdat mijn cirkelzaag niet diep genoeg komt.
17 september 2003 - Hier zie je hoe ik de ronde leuning wil gaan samenstellen uit drie stukken.
Ik ga de stukken aan elkaar zetten met deuvels en zal er dan met de schaaf een vloeiende lijn van proberen te maken.
19 september 2003 - Ik wil de delen van de leuning met deuvels aan elkaar zetten, maar ik merk al dat dit een bankje van veel leren zal worden. Ik had beter eerst de drie leuning delen kunnen verlijmen, om pas daarna de ronde vorm eruit te zagen. Nu kon ik door de ronde vormen heel moeilijk klemmen, en daardoor koste het me ook veel tijd om de stukken toch op elkaar te krijgen, wat er weer voor zorgde dat de lijm al wat hard werd...
Ik ben dus niet echt tevreden met het eindresultaat: er zit nog een naadje tussen dat ik niet dicht krijg. Niks meer aan te doen.
22 september 2003 - Leuning is gelijmd. Gelukkig is het resultaat redelijker dan ik dacht. Ik ga toch nog maar even verder met dit bankje :-)
22 september 2003 - De volgende klus is om de leuning tot een mooie vorm te frezen. De vorm die ik moet zien te verkrijgen zie je rechts. Ik wil de holle vorm gaan maken door met de vingerfrees in een aantal slagen rond te gaan. Steeds iets verder van de kant af en minder diep. Daarna met de hand tot een mooie ronde vorm maken. Ik ben begonnen door alvast veel materiaal weg te halen met de zaag, dan krijgt de frees het niet zo zwaar.
26 september 2003 - Om de ronde vorm te kunnen frezen heb ik een grote freestafel gemaakt waardoor ik de hele leuning langs een vingerfrees kan halen. Steeds de achteraanslag iets naar achter en de frees iets lager en ik krijg mijn ronde uitholling.
26 september 2003 - Helaas, het ongeluk blijft me achtervolgen met dit bankje: de frees is tijdens het draaien uit de freesmachine getrokken en heeft vreselijke sporen achtergelaten!
Op de eerste foto zie je dat het nog goed gaat: mooi drie nivo's.
Op de tweede foto is het al mis: opeens zijn de nivo's er niet meer: de frees is omhooggekomen. Ik had nog niets door.
Op de derde foto is het echt misgegaan: frees is losgetrokken uit de bek van de freesmachine.
Tja, op zijn best wordt dat een ander profiel en veel voorzichtiger werken. Je ziet op de foto's ook dat de naad tussen de leuningdelen erg groot en lelijk is, en dat ik de deuvels te veel naar buiten heb gezet en die komen ook boven water bij het frezen. Mischien moet ik dit bankje ook maar gewoon opgeven ook...
28 september 2003 - Mijn nieuwe, voorzichtigere, manier van frezen gaat beter. Hier onstaat een keurig trapje dat ik daarna tot de echte ronding kan maken. Eigenlijk moet ik nog iets dieper frezen maar ik durf niet meer. Mischien moet ik die laatste milimeters maar met de hand doen.
28 september 2003 - Ik ben begonnen met het maken van de ronding met beitels, gutsen en een ronde verfafkrabber. Ik gebruik de verfafkrabber als rond schraapstaal. Voor het eerste stuk gaat dit eigenlijk vrij goed. Ik begin voorzichtig weer moed te krijgen...
29 september 2003 - Het is me gelukt! De uitholling onder de leuning is heel aardig geworden.
Je ziet bij de aansluiting tussen de leuningdelen wel heel erg de deuvels tevoorschijn komen. Niets aan te doen. Ik had oorspronkelijk 4 deuvels per verbinding gebruikt, maar nu hangt elke verbinding op twee en een halve deuvel. Lijkt toch wel aardig te gaan, en ik kan er in ieder geval niets meer aan veranderen. Volgende keer doe ik dat wel anders.
29 september 2003 - Nu de tweede freesklus: de bolle buitenkant van de leuning. Ook voor dit profiel heb ik geen kant en klare frees (die zou een straal van 28 mm moeten hebben, de grootse maat die ik kan kopen voor mijn frees is 12 mm), dus ik ga dit weer rustig opbouwen met de vingerfrees en daarna afronden met de hand.
Het laten uitrekenenen van de diepte van de benodigde freesbanen met AUTOCAD werkt heel gemakkelijk; dat kan ik iedereen die zulke rondingen moet maken aanraden.
30 september 2003 - Het afronden van de bolle kant van de leuning ging een stuk gemakkelijker dan de holle kant. Ik had een tijdje geleden een ouderwetse spookschaaf gekocht die hier uitstekende diensten bewees.
De freesbanen gaven de gewenste diepte en hoek goed aan, daarna rond geschaafd, tenslotte afgerond met schuurpapier.
1 oktober 2003 - Tussen de delen van de leuning was nog steeds een spleet aanwezig, die was veroorzaakt door problemen tijdens het lijmen van de leuning. Ik lijm hier dunne stukjes kersenhout in die ik daarna gelijk schuur met de rest van de leuning. Dan valt het niet meer zo op.
1 oktober 2003 - Zo! De leuning van dit bankje is af!
Nu verder met het maken van de poten, en daarna het maken van een goede houtverbinding tussen de poten en de leuning.

Terug naar het beeldverslag


Jan Rekers