Beeldverslag van het maken van de zitting van een kersenhouten bankje

Deze pagina maakt deel uit van een heel beeldverslag van het namaken van dit kersenhouten bankje.

Zitting kersenhouten bankje (eind oktober 2003)

10 oktober 2003 - Terwijl ik ondertussen ook nog bezig ben met het buigen van delen van het frame heb ik alvast een ontwerp gemaakt van de zitting die ik wil gaan maken in het bankje: ik ga deze samenstellen uit 6 planken die ik met een lip verbinding aan elkaar ga zetten. Het wordt een lastige verbinding door alle niet-rechte hoeken, maar dit is wel de beste manier om zoiets te maken. Ik heb ook nog overwogen om in plaats van een lip verbinding met een half-hout verbinding te gaan werken, maar dat wordt net iets lelijker, en is even lastig om uit te voeren. Aan de andere kant, de halfhout verbinding zou wel sterker worden.
Ach, ik heb alle tijd om nog te twijfelen, want mijn hand zit op dit moment in het verband en ik kan even niets doen.
20 oktober 2003 - Nu de problemen met mijn hand bijna over zijn durf ik nog niet te gaan buigen, maar wel alvast om het hout ter verzagen dat ik wil gebruiken om de zitting te gaan maken. Je ziet hier de latten liggen: waar de overlap zit ga ik een scheve lip verbinding maken.
Ik begrijp niet hoe mensen in de tijd voor AutoCAD dit soort maten konden berekenen... :-)
21 oktober 2003 - Voor het zagen van de houtverbinding gebruik ik een zaaghulp die ik van Cok Boot (een collega amateur meubelmaker en lezer van deze site) heb geleerd: links zie je mijn interpretatie, rechts het origineel van Cok. Werkt perfect! Dank je wel!
21 oktober 2003 - Ik heb met deze zaaghulp zowel de pennen en de gaten van de hoekverbindingen gezaagd: hier zie je het snel in elkaar geduwde resultaat.
Nu de haakse verbindingen nog en ik kan gaan lijmen.
23 oktober 2003 - Haakse verbindingen ook gemaakt, dus ik kan gaan lijmen. Ik gebruik een spanband om de losse delen van de zitting mooi naar elkaar toe te trekken. Ik heb alvast getekend waar ik moet gaan zagen om de zitting mooi rond te krijgen.
25 oktober 2003 - Na het verwijderen van de lijmresten heb ik de zitting in de bedoelde ronde vorm gezaagd. Na passen in het frame blijkt helaas dat ik de zoveelste fout met dit bankje gemaakt heb: de zitting is eigenlijk 2 cm te smal geworden. Met een kleine correctie (aangelijmd stuk) past het toch nog redelijk. Het geheel begint al op een bankje te lijken!
6 december 2003 - Helaas, het bleek dat ik de zitting veel te diep heb gemaakt, en dat het daardoor niet meer lukte om de latjes aan de achterkant tussen rugleuning en onderlat te maken. Ik kan dat corrigeren, maar dan wordt de zitting aan de achterkant nog maar 2 cm breed. Kortom, ik zal nog een zitting moeten maken met een betere pasvorm. Ik wil dan eerst de latjes plaatsen om dan de pasvorm precies te kunnen bepalen. Ik was dus toch te vroeg aan de zitting begonnen terwijl ik dacht dat dat geen kwaad zou kunnen.
Op de een of andere manier blijft dit bankje me lesjes geven...
9 januari 2004 - Ondertussen een nieuwe zitting gemaakt waarbij ik begonnen ben met het maken van een hardboard mal op basis van de kromming van het bankje.
Ik bevestig de nieuwe zitting aan het bankje met kleine houten plaatjes: die steek ik in een sleufje in het frame en die schroef ik onderin de zitting. Dit is een lekker stevige verbinding die toch gemakkelijk los gemaakt kan worden.
Op de foto's zie je hoe ik het bankje heb neergelegd om de sleufjes te steken.
9 januari 2004 - Het hout van de zitting is af!
Hier zie je goed hoe het bankje gaat worden. Volgende klussen worden het lakken van het hout en het maken van een matting (zitting van een rotan mat, zie site over stoelenmatten) in het frame.
9 januari 2004 - Hier zie je mijn eerste proef met het inleggen van een rotan webbing om een gaatjeszitting of matting te maken.

Ik heb deze mat gekocht bij firma De Rietenwereld in Den Bosch, waar ik ook uitgebreide uitleg kreeg. Ik doe eerst een proef in een los frame om niet direct in mijn nieuwe zitting aan de gang te moeten.

Ik heb hiervoor het volgende gedaan:

 • webbing en pitriet een paar uur voorgeweekt in een bak water
 • 1 cm uit de binnenrand een sleuf ingefreesd van 6mm breed en 6 mm diep
 • webbing over het gat heen gelegd
 • overstekende webbing inknippen om te zorgen dat ik daar geen last van heb bij het in de sleuf drukken
 • voorzichtig met een dun houten latje de webbing rondom in de sleuf drukken, waarbij ik gelijk het pitriet in de sleuf meedruk
 • hierbij zorgen dat de zitting strak komt te staan
 • opstekende buitenrand van de webbing wegsnijden
 • pitriet er voorzichtig uitwippen zonder dat de webbing loskomt
 • ruim watervaste, witte lijm in de sleuf
 • pitriet weer terug in de sleuf
 • laten drogen
Ik ben benieuwd of dit gelukt is!
10 januari 2004 - Na een nacht drogen ziet de proefzitting er zo uit.
Mijn conclusies zijn: (1) ik kan beter een sleuf frezen van 5 mm breed en 5 mm diep; dan dekt het pitriet de sleuf beter af en zie je minder lijm. (2) ik moet veel beter oppassen met het breken van de mat: voorzichtig in de sleuf drukken in plaats van slaan met de houten hamer.
Ik ben er ook nog even op gaan zitten en ik zakte er niet door!
16 januari 2004 - Hier ben ik bezig om het bankje in de hardwax te zetten. Dat doe ik voordat ik de zitting kan matten omdat ik de wax wel op het hout, maar niet op de rotan wil. Het bankje gaat er wel heel anders door uitzien, maar ik vind het wel mooi worden.
Ik gebruik hiervoor osmo hardwax: dat is een middel dat je opbrengt als een beits, en dat ook gedeeltelijk in het hout trekt, maar die in effect ook wel op een matte lak lijkt. Het wordt voornamelijk gebruikt voor parketvloeren, en is ook bij dat soort winkels te krijgen. Ik vind het een perfecte afwerking voor houten meubelen.
22 januari 2004 - En dit wat nou het doel!

Dit bankje is af!

(ik durf er alleen nog niet op te gaan zitten :-)
23 januari 2004 - Nog wat detail foto's.

Terug naar het beeldverslag


Jan Rekers