Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Aubergineschotel (Zalouk)
naar Casa Benali, al noemen wij het geen salade

Ingrediënten

1 kg aubergines
250 g tomaten
4 knoflooktenen
½ tl komijn
½ gerookt paprikapoeder
snufje chilipoeder
zout
verse koriander
olijfolie
3 el citroensap

Bereiding

Je kunt de zalouk een dag van te voren maken om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Eet hem op kamertemperatuur.

Zet de oven op de hoogste stand op grillen.
Laat de steel aan de aubergines en halveer ze in de lengte. Leg ze met de snijkant naar beneden op bakpapier in een ovenschaal. Zet ze ongeveer 25 minuten onder de grill tot de schil zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht is.
Haal ze uit de oven, snijd direct de steel er af en trek de schil van het vruchtvlees. Laat de aubergines in een schaaltje of vergiet afkoelen.
Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit 3 el olijfolie in een grote sauspan op halfhoog vuur. Doe de tomaten erbij, knijp de knoflook er boven uit, voeg komijn, paprikapoeder, chilipoeder en zout toe en laat dit onder af en toe roeren 20 minuten garen.
Snijd de aubergines in grove stukken, hak de koriander fijn - gebruik ongeveer 2 el. Voeg de aubergine en koriander bij de tomaten en laat dit onder zeer regelmatig roeren nog 10 tot 15 minuten doorgaren.
Doe de zalouk over in een mooie schaal en roer er olijfolie en het citroensap door heen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Categorie

Groentenschotels
Salades
Sauzen, tapenades, etcetera